school_logo.png
Home > What's Happening > 2015  > May

May

Walk A Rainbow with Me (WARM)

On the 23rd of May, 3G3 went to Jurong Lake Park to set up our booths for a walkathon aimed at raising funds for the Children’s Cancer Foundation. Despite unfavourable weather after the flag-off by our very own principal Mrs Tan, we managed to complete the whole walkathon. Taking shelter under a pavilion, participants then patronised booths that had been set up by our classmates. People of all ages, from toddlers to senior citizens were playing with water guns, or enjoying a simple marble-picking game set at different levels of difficulty. Being able to pick up a marble is a seemingly small achievement to us, yet it brought much joy. Members of the public seeking shelter also joined in and we saw people who hadn’t been previously acquainted conversing congenially.

Song performances from Raffles Junior College choir members, and our classmate, Chloe, who joined them, were also featured. We were both astounded and elated when it was announced that we had raised a few thousand dollars just from the walkathon alone. Despite its brevity, WARM was a really fun experience to bond with each other while contributing to society at the same time. It was indeed well worth the effort everyone had put in.


Reported by Tham Kai Wen & Yosephine Jessica (3G3)


克信女中母语双周

五月中旬,以提升学生学习母语兴趣、让学生在活动中学习华文为目的的母语双周活动在克信女子中学拉开了帷幕。此次活动内容丰富,富有趣味性和知识性,也鼓励学生自己参与及表演,让同学们亲身体验了华语深厚的文化底蕴,同时对自己的母族有了更深的理解。

聆听著名填词人小寒的讲座

519日,我校有幸请来了著名词作者小寒向中一至中三的学生分享她创作的灵感和她作品中流露的情感与意义。她充满创意性的思维和循循善诱的讲解让学生得以更加深入地理解和感知她的作品,生动的表达和丰富的讲解内容也很大程度上提高了学生对华文的兴趣。这期间,同学们欣赏了小寒作词的歌曲,如《纸飞机》,《我》,《孤独患者》等等,引起共鸣的同时,学生们也体会到了歌词中耐人寻味的意义和思考。

在讲座前,我校中一至中三的学生都读了小寒的几部著名的短篇小说集。这次的活动中,她为我们分享了这些小说的创作灵感,也启发学生去以充满想象力的眼睛看待事物,使同学们受益匪浅。

乐学华文冲冲冲

洋溢在同学们中的歌词诗韵还未消散,第二天的活动“乐学华文冲冲冲”在下午三时如期降临在大家面前。本次活动共有八个站点,全级各班需要奔赴各自的四个站点,在规定时间内通过答题的方式为自己所在的班级赢得尽可能多的分数。每个站点都有着一个鲜明而独特的主题,分别是本地知识、中华传统、西游冒险以及成语歇后语。答题方式有抢答与走格子,前者要求的是速度与配合,而后者便讲究的更多是运气——掷骰子的点数若是正好,便可以得到额外的前进,如若不巧,便要后退一大截。同学们齐心协力积极参与,踊跃抢答并为同伴加油,不仅学到了生动的华文知识,增进了班级凝聚力,还得到了胜利的奖品。

中华版YOYO

扯铃,对大部分同学来说可能是个陌生的词,然而在克信女子中学的母语周活动中,老师特意请来了这样一群来自南洋理工大学的“扯铃人”。“扯铃”是汉族民间传统玩具,又称“空竹”,起源于陀螺,是中华民族瑰丽的传统文化中不可分割的一部分,由于其表演和 悠悠球的极度相似性,又被南洋理工的教练们成为Chinese悠悠球。教练们精彩的团队表演使同学们眼花缭乱,精心准备的讲解也让大家获益良多。

接下来,教练们邀请同学们上台尝试“扯铃”,虽然讲解起来看似很简单,但是大家刚开始做的时候都手忙脚乱,经过十多分钟的练习,同学们都初步掌握了扯铃的基本技巧,活动结束后仍然意犹未尽。

通过这个活动,同学们增加了对扯铃的了解,也加深了对华族传统文化的认知。

 故事里的人生

今年年初,我校的中三学生拿到了陈志锐先生写的《打嗝的亲情》一书。在母语周,同学们将书里的故事搬上了舞台。虽然时间紧任务重,只有一周的时间用来写剧本和排练,大家还是圆满的完成了任务,呈现出一台精彩的话剧表演,将故事里的人生化为现实,展现了一个个栩栩如生的小说人物。在活动中,同学们对书中的故事有了更深刻的理解和体会,也锻炼了华语的综合运用能力,最重要的是,通过新奇有趣的形式培养了大家对于华语学习的兴趣。

 通过四天多种多样的华文活动,老师们的精心准备和同学们的积极参与让母语双周充满了欢声笑语。同学们身临其境地学到了丰富多彩的华文知识,对母语知识与母与文化的传承有了更深刻的见解和体会。


李菡 3G3, 李婧玮3G3, 陈怡韬3G3

MINGGU BAHASA IBUNDA 2015

Dwiminggu Bahasa Ibunda satu program bagi para pelajar menghargai dan mempelajari tentang keindahan bahasa ibunda mereka. Sepanjang tempoh masa tersebut, pelajar-pelajar Melayu telah melalui beberapa aktiviti yang menarik dan berkaitan dengan bahasa dan budaya Melayu.

 Kami memulakan minggu ini dengan berekspedisi ke Lorong Buangkok. Di sana, kami dapat merasai cara kehidupan di kampung dan juga bermain beberapa permainan tradisional seperti batu seremban dan capteh. Melalui aktiviti ini, kami mendapati bahawa permainan-permainan tradisional amat menyeronokkan terutama sekali jika kami bermain dengan kawan-kawan dan juga satu aktiviti yang dapat mengisi masa lapang kami.

 Pada hari kedua dan ketiga pula, kami melakukan aktiviti-aktiviti yang lebih berkaitan dengan budaya Melayu. Kami mempelajari dengan lebih mendalam tentang perkahwinan dalam masyarakat Melayu tradisional dan kuih-muih tradisional. Kami telah diarahkan untuk menghasilkan bunga manggar yang unik, membuat bunga rampai, mencuba dan meneka kuih-muih Melayu secara berkumpulan. Kami berasa girang dan amat berpuas hati kerana dengan melakukan aktiviti-aktiviti itu, kami dapat mengenali Budaya Melayu dengan lebih mendalam lagi. Selain itu, kami juga dapat mengeratkan lagi hubungan antara kakak-kakak dan adik-adik dengan melakukan aktiviti-aktiviti ini bersama-sama.

 Ramai daripada kami tidak sabar dan berasa sangat ghairah  pada hari keempat kerana ada beberapa tetamu khas yang telah dijemput untuk bersembang dan berkongsi dengan kami tentang kepentingan mengekalkan budaya Melayu. Tepukan ghairah dan senyuman yang lebar dapat dilihat dan didengar di bilik seminar apabila kami dapat tahu bahawa Puan Fiza O dan Tuan KC tetamu khas kami! Mereka telah berkongsi tentang kerjaya mereka sebagai seorang juruhebah dan bagaimana Bahasa Melayu mempunyai impak yang besar ke atas diri mereka. Kami pasti bahawa setiap pelajar pasti telah mempelajari sesuatu daripada perkongsian tersebut dan mudah-mudahan, sesi itu telah dapat memberi dorongan kepada para pelajar untuk menggunakan Bahasa Melayu dengan lebih baik lagi.

Pada hari kelima, kami amat ghairah kerana akan mempelajari tentang alat muzik tradisional Melayu. Bunyi paluan kompang mencecah kesunyian di Sekolah Perempuan Crescent. Kami mempelajari dua cara untuk memalu kompang, ‘bong’ dan ‘pak’. Kami juga telah diajar cara-cara memalu kompang semasa mengiringi pengantin. Kompang sebuah alat muzik tradisional yang harus dimain secara serentak  kerana bunyi kompang itu memerlukan tiga irama yang berlainan.Pada mulanya kami hampir berputus asa kerana tidak dapat melakukannya tetapi dengan latihan dan kegigihan, akhirnya kami berjaya juga! Kebolehan kami memalu kompang juga telah diuji apabila kami perlu berarak sambil memalu kompang kerana mengiringi “pengantin” kami, Cik Lim.

 Keesokan harinya, kami telah melukis batik di kantin. Kami berasa sangat ghairah walaupun kami telah melakukan aktiviti lukisan batik ini tahun lalu. Kami harus kreatif kerana hanya tiga warna sahaja yang disediakan, warna biru, merah dan kuning. Pada akhir sesi itu, Cikgu Azlina telah memilih lukisan-lukisan batik yang menyerlah dan menobatkan pelukisnya sebagai pemenang dalam satu pertandingan kecil. Lukisan yang dihasilkan oleh semua pelajar sangat cantik dan kami semua amat khusyuk semasa mewarnai lukisan-lukisan batik itu.

 Kami juga telah ke Kampong Glam untuk Perkhemahan Bahasa Menengah Dua. Kami telah berkumpul di sekolah dan menuju ke Taman Warisan bersama-bersama. Di dalam bas, kami berasa tidak sabar untuk sampai ke lokasi yang ditujui dan berasa sungguh ghairah. Kami ke Taman Warisan Melayu dan telah belajar cara bermain gasing. Kemudian, kami ke Masjid Hajjah Fatimah untuk mempelajari seni khat. Kami belajar cara-cara menuliskan nama kami dalam Bahasa Jawi. Sesi seterusnya ialah sesi makan berdulang. Senyuman lebar terukir di bibir-bibir kami dan dan kami berasa tidak sabar hendak mengisi perut-perut kami yang sudah berkeroncong. Dulang-dulang yang berisi nasi dan lauk-pauk kelihatan amat lazat. Kami pun mulakan sesi makan berdulang bersama-sama. Pengalaman makan dari dulang bersama-sama amat menyeronokkan. Jarang sekali kami dapat makan berdulang. Perkhemahan Bahasa ini telah memeriahkan lagi Minggu Dwibahasa Ibunda. Aktiviti-aktiviti yang dianjurkan amat menyeronokan dan kami telah mempelajari banyak perkara.

 Secara keseluruhannya, Dwiminggu Bahasa Ibunda amat memuaskan hati kerana bukan sahaja kami dapat mempelajari dengan lebih tentang budaya kami malah kami juga dapat meluangkan masa bersama kawan-kawan dan membina serta mengukuhkan persahabatan kami antara satu sama lain. Selain itu, program ini telah mendedahkan kami kepada budaya Melayu dan betapa uniknya budaya Melayu ini. Bak kata mutiara “Bahasa jiwa bangsa”, jikalau kami tidak mengenali budaya kami sendiri serta menggunakan bahasa Melayu, kami akan dipandang rendah kerana bahasa itu identiti sesuatu bangsa. Oleh itu, Dwiminggu Bahasa Ibunda program yang amat penting kepada pelajar-pelajar.

Reported by Nur Imanina Juraimi 2G2; Naqiyah Afifah Bohari 2G2இருவார தமிழ்மொழி நிகழ்ச்சிகள்

2015-ஆம் ஆண்டு மே மாதம் ஆண்டிடைத் தேர்விக்குப் பிறகு முதல் தவணையின் கடைசி இரு வாரங்களில் தமிழ்மொழி சிறப்பு நிகழ்ச்சிகள் எங்கள் பள்ளியில் நடைபெற்றன. தமிழ்மொழியின் சிறப்பை மாணவர்கள் அறிந்துகொள்வதற்கும், அவர்களின் பேச்சுத்தமிழ் மேம்படுவதற்கும் இந்நிகழ்ச்சிகள் நல்ல வாய்ப்பாக அமைந்தன.முதல் நாள் சிங்கை தொலைக்காட்சி கலைஞர் ஒருவர் மாணவர்களின் பேச்சுத் தமிழ் வளம் பெறுவதற்கான முறைகளையும் நாடகத்தில் நடிக்கும்போது எப்படி உணர்வுகளுடனும் பாவனைகளுடனும் பேச வேண்டும் என்பதையும் மாணவர்களுக்குப் பட்டறையின் மூலம் பயிற்சிகள் தந்தார். இதில் மாணவிகள் ஆர்வத்துடன் பங்கேற்றனர்.

இதன்மூலம் அவர்கள் மேடைப் பேச்சுகளைப் பேசியும் நாடகத்தை நடித்தும் பழகினர். மேடைப்பேச்சு பேசும்போது மாணவிகள் தன்னம்பிக்கையுடன் தங்கள் சொல்ல வந்த கருத்துகளைத் தெளிவாகச் சரளமாகச் சொல்ல வேண்டும் என்பதையும் கற்றுக்கொண்டனர். நாடகத்தில் உணர்ச்சியுடனும் பாவனையுடனும் பேசுவது அவசியம் என்பதையும் அறிந்துகொண்டனர். இந்தத் தகவல் தொழில்நுட்பக்காலத்திற்கு ஏற்ற திறனை பெறும் வாய்ப்பாக இது அமைந்தது, என்றுதான் கூற வேண்டும். இளையர்கள் நடிப்புக்கலை, பாடல், பேச்சுத்திறன் ஆகியவற்றில் திறன் பெற்றவர்களாக இருந்தால் எதிர்காலத்தில் தகவல் சாதனத்துறை நிகழ்ச்சிகளில் பங்குபெற வாய்ப்பு உண்டு என்பதையும் அறிந்துகொண்டனர். அத்துறையில் பணிபுரிய வாய்ப்புள்ளது என்பதையும் தெரிந்துகொண்டனர். 

விவாதப்போட்டி, பாட்டுப்போட்டி, பேச்சுப்போட்டி, திருக்குறள்போட்டி  ஆகியவையும் நடத்தப்பட்டன. மாணவிகள் பெரும் ஆர்வத்துடன் அவற்றில் கலந்துகொண்டதுடன் தங்களிடம் இருக்கும் திறனைத் தன்னம்பிக்கையுடன் வெளிக்காட்டினார்கள். பேச்சுப்போட்டியில் பங்கெடுத்தவர்கள் தயாரிப்பின்றிக்  கொடுத்த தலைப்புகளில் உடனடியாகப் பேசி பார்வையாளர்களை வியப்படைய வைத்தனர். தயாரிப்பின்றிப் பேசும் பேச்சுப்போட்டியில் மாணவிகளின் உடனடிச் சிந்தனைத் திறன்களைக் காணமுடிந்தது. திருக்குறளில் தாங்கள் அறிந்திருந்த தகவல்களை மற்றவர்களுக்குக் கூறும் வாய்ப்பினைச் சிலர் பெற்றனர். அதனால், மற்றவர்கள் திருக்குறளின் சிறப்பை அறிந்து அதனைக் கற்றுக்கொள்ளும் ஆர்வத்தைப் பெற்றனர்.

நடனக்கலை கலைஞர் ஒருவர் நடனம் பற்றி ஆற்றிய உரை  நமது பாரம்பரியத்தை அறிந்துகொள்வதற்கு ஒரு வாய்ப்பாக அமைந்தது. மேலும், நடனக்கலையைக் கற்றுக்கொள்வதால் ஏற்படும் நன்மைகளையும் அறிந்து கொள்ளமுடிந்தது.

இருவார தமிழ்மொழி நிகழ்ச்சிகளில் மாணவிகள் தமிழ்மொழிபற்றி பலவற்றை அறிந்துகொண்டதுடன் தமிழில் பேசும் ஆர்வத்தையும் வளர்த்துக்கொண்டனர். வேடிக்கையாகத் தமிழ்மொழியின் சிறப்புகள் பற்றியும் நம் பாரம்பரியத்தையும் மேலும் தெரிந்துகொள்ளவும் எதிர்வரும் ஆண்டு நடைபெறவிருக்கும் தமிழ்மொழி வாரத்தை இப்போதிருந்தே ஆவலுடன் எதிர்நோக்கி காத்திருக்கின்றனர்.

கட்டுரை ஆக்கம் – Noorus Suhaina(3S2),Harini Mohan Raj Kumar(3S3), Shimona Sylvia(3S1)